Win een weekpakket!Vul de enquete van onze stagiaire inIk doe mee!
0
Imkerij de Oase - Biologische, rauwe en Nederlandse honing

Biologische honing

Imkerij de Oase produceert biologische honing in Nederland. De imker houdt zich daarvoor aan de Europese regels voor de biologische landbouw. Ook gaat hij op een aantal punten vrijwillig verder. Dat houdt onder andere in:

 • De bijen verzamelen de nectar voor de honing alleen op plaatsen waar ruim voldoende aanbod van onbespoten bloemen is. Stichting Skal houdt een strenge controle op elke nieuwe standplaats.
 • De honing wordt tijdens en na de oogst niet boven 30 graden verwarmd, maar onbewerkt in potjes afgevuld. Het is dus ‘rauwe honing‘.
 • De kasten bestaan uit natuurlijke materialen en worden niet met milieubelastende middelen geschilderd maar verduurzaamd door te dompelen in hete bijenwas.
 • De was, die gebruikt wordt om de raatbouw te structureren, is uitsluitend zuivere bijenwas van biologische oorsprong. In tegenstelling tot reguliere imkerij kan er zo via de waskringloop geen bestrijdingsmiddelen-residu in de honing terecht komen.
 • Het hart van het bijenvolk, het ‘broednest’ bevindt zich in één kastdeel, niet gescheiden door latjes en loze ruimtes. Hierdoor kan het bijenvolk beter een eenheid vormen.
 • De bijen krijgen elk jaar de kans om een groot deel van de raten helemaal zelf te bouwen, zonder kunstraatvellen.
 • Het knippen in de vleugels van de koningin wordt achterwege gelaten.

Ze werken al jaren zo en voldoen daarmee ruimschoots aan de eisen in de Europese verordening voor de biologische landbouw. Tot 2015 was het niet mogelijk om in Nederland als zodanig gecertificeerd te worden. We hebben jaren gestreden om hier verandering in te brengen. Na het genereren van media aandacht kwamen Skal en het ministerie in beweging.

Sindsdien zijn we, tot op de dag van vandaag, de enige biologische beroepsimkerij van Nederland.

Nederlandse honing

Nederlandse honing is belangrijk. Omdat lokaal voedsel belangrijk is. En om nog meer…

De honing van Imkerij de Oase is voedsel uit je eigen ‘biotoop’.

Dat heeft de bekende voordelen wat betreft voedselkilometers etc. Daarnaast heeft het nog andere voordelen voor onze gezondheid en het milieu:

 • De honing wordt niet eerst in grote vaten verscheept om daarna d.m.v. warmte weer vloeibaar gemaakt en in potjes afgevuld te worden. Bij het verhitten van honing worden veel van de gezonde inhoudsstoffen, zoals enzymen en stuifmeelkorrels, vernietigd. Onze honing is dus niet alleen ‘koudgeslingerd’ maar vooral ook ‘koudverhandeld’! Onze honing is ‘rauwe honing‘.
 • Bijen verzamelen naast nectar ook stuifmeel, van zo veel mogelijk verschillende planten. Dit stuifmeel komt in kleine hoeveelheden in de honing terecht. Je zou kunnen zeggen dat Nederlandse honing zo een manier is om gedoseerd te wennen aan het stuifmeel in je eigen omgeving.
 • Bijen zijn als bestuivers onmisbaar in onze landbouw en natuur. Door het kopen van Nederlandse honing blijft imkeren in Nederland mogelijk en blijven er bijen om deze belangrijke taak te vervullen.
 • Veel biologische honing wordt geproduceerd in tropisch latijns-amerika. Voor de komst van de blanken kwamen honingbijen hier niet voor. Veel inheemse bestuivende insecten hebben het moeilijk door deze nieuwe concurrentie. Zo draagt het kopen van Nederlandse honing ook bij tot de bescherming van  ecosystemen elders!

Al onze honing komt uit onze eigen, Nederlandse imkerij. De bijen staan op verschillende plekken in Nederland. Aan het begin van de zomer is er in Nederland niets voor de bijen te halen. In die periode maken wij van de nood een deugd door de bijen twee weken naar Duitsland te brengen. We kunnen daar in die periode namelijk heerlijke Acaciahoning oogsten: de enige honingsoort die zonder verhitting het hele jaar vloeibaar verkocht kan worden!

Over de imker, Elmar Mook

Alles wat nodig is voor het maken van de honing gebeurt door Elmar.

Het verzorgen van de bijenvolken. Het oogsten van de honingkamers. Het slingeren van de honing. Zelfs het afvullen en etiketteren. Er wordt niets uitbesteed en geen honing ingekocht.

Puur en hoogstpersoonlijk.

Elmar is geboren in 1980 in Amsterdam. Op zijn 19de werd hij geraakt door het leven op het land en het werken met planten en dieren. Hij besloot de Warmonderhof opleiding te gaan doen. Na het afronden daarvan heeft hij op verschillende land- en tuinbouwbedrijven gewerkt, vooral in de fruitteelt.

In die periode is hij ook gefascineerd geraakt door bijen. Na eerst 6 jaar als hobby te imkeren besloot hij in 2012 om het aantal volken uit te breiden en toe te werken naar een beroepsimkerij.

Bekijk ons huidige assortiment van de Oase.

Misschien vind je dit ook wel leuk

D'r Moostuin - permacultuur in Limburg
D'r Moostuin - permacultuur in Limburg
Het groene idealisme van Ralph Bruls en Aschwin Gulikers. D’r Moostuin in Berg en Terblijt als gezonde ontmoetingsplek v
Lees verder
Boerderie Bewust - Angus rundvlees uit Zuid-Limburg
Boerderie Bewust - Angus rundvlees uit Zuid-Limburg
Boerderie Bewust, opgezet door de jonge boer Jim Leers. Zoon uit een boerengezin die inmiddels zelf onderneemt op het Li
Lees verder
Welzyn - Microgreens uit Limburg
Welzyn - Microgreens uit Limburg
Microgreens zijn zo gezond, dat we superblij zijn dat we zo'n mooi product in ons assortiment mogen hebben. En nog lokaa
Lees verder
Bericht

We beoordelen je bericht voor het wordt geplaatst