tot 20% kortingDOL OP WOL actieweekbekijk
Wat is maltodextrine en wat is het effect op je gezondheid?

Inhoud

  • Wat is maltodextrine
  • Waar wordt maltodextrine voor gebruikt
  • Wat zijn andere benamingen van maltodextrine
  • Wat zijn mogelijke gezondheidseffecten van maltodextrine
  • Wat zijn alternatieven voor maltodextrine
  • Wat is het verschil tussen reguliere en biologische maltodextrine


Wat is maltodextrine 

Het is een koolhydraat dat wordt gemaakt uit zetmeelrijke producten, zoals mais,  aardappel, rijst of tapioca.

Hoe werkt maltodextrine

Maltodextrine wordt snel opgenomen door het lichaam. Sneller dan andere zetmelen. En het heeft een hogere glycemische index dan 'gewone' suiker.

Waar wordt maltodextrine voor gebruikt

  • Als zoetstof, bijvoorbeeld om de wat bittere nasmaak te maskeren
  • Als vulmiddel, het is een goedkoop ingrediënt met een neutraal zoete smaak.
  • Als bindmiddel, in samengestelde producten en supplementen. 
  • Als vetvervanger, om een product romiger te maken, smeuïger of gelei-achtig.
  • Als conserveringsmiddel, zodat andere ingrediënten langer houdbaar zijn.
  • Als bestrijdingsmiddel tegen spint, witte vlieg, wolluis en bladluizen. Deze dieren kunnen door de maltodextrine niet meer bewegen en de ademhalingsopeningen raken verstopt.
  • Als anti-klontermiddel, bijvoorbeeld in poedermixen.
  • Als gladmaker, zoals in lotions en crèmes.

Wat zijn andere benamingen voor maltodextrine

E621 - dit kan ook heel veel andere dingen zijn;
Glucosestroop - dit is dan maltodextrine opgelost in water

Wat zijn mogelijke (gezondheids)effecten van maltodextrine

Vooropgesteld, los van onderstaande mogelijke effecten, voegt maltodextrine niks toe aan je dieet. Er zit niets gezonds in. Dus als het even kan, laat het staan en voed jezelf met levenskrachtige voeding!

Er zijn ontzettend veel verschillende onderzoeken. Hieronder een samenvatting, je kunt zelf verder op onderzoek over hoe het proces zich in je lichaam plaatsvindt.

--> Één van de vele bronnen die je kunt raadplegen: Natural News Science en PubMed

Negatieve effecten, je darmen

De inname van maltodextrine verandert de samenstelling van de bacteriën in je darmen. De groei van de goede wordt én het verslaan van de slechte wordt bemoeilijkt. Double trouble zou je kunnen zeggen.
Je weerstand is afhankelijk van je darmflora. Steeds meer onderzoeken laten zien dat je algehele gezondheid samenhangt met hoe je darmen functioneren, de goede bacteriën floreren. Ook staan de darmen in verbinding met je hersenen. Je ziet het ook wel terug in de vorm. Minder goed functionerende darmen gaan vaak hand in hand met 'brainfrog'. Nog een reden te meer om je darmen te eren.
Mogelijke gevolgen: winderigheid, opgeblazen gevoel, (chronische) ontstekingen, bacteriële infecties zoals salmonella en E. Coli

Negatieve effecten, snelle stijging van je suikerspiegel

Door de hoge glycemische index (GI) stijgt je suikerspiegel razendsnel. Niet wenselijk, eigenlijk voor niemand. Uiteraard voor mensen met diabetes een extra groot risico.
Je krijgt een high, maar dus ook een low in je energieniveau. En dan maak je meestel niet de gezondste keuzes wbt voeding. En zo kom je in een cirkel die niet bevordelijk is voor je fysieke, hormonale, mentale (en zelfs emotionele) conditie.

Overige nadelen van maltodextrine

Er zijn allergische reacties bekend, zoals jeuk, huiduitslag, astma, problemen met de ademhaling, braken, diarree.

    Positieve effecten, vooral voor sporters

    Sporters presteren en herstellen volgens verschillende onderzoeken beter na inname van maltodextrine. Dit komt omdat het sneller wordt opgenomen dan andere soorten zetmeel. En zo'n boost in je suikerspiegel is voor sporters soms juist wenselijk. Ook worden eiwitten worden sneller opgenomen.

    Wat is het verschil tussen reguliere en biologische maltodextrine

    Het biologische keurmerk zorgt ervoor dat de maltodextrine niet wordt gemaakt uit genetisch gemodificeerde producten, zoals GMO mais van Monsanto. Biologische producten mogen ook niet bestreden worden met glyfosaat bijvoorbeeld. 

    Wat zijn alternatieven voor maltodextrine

    Tja. Als de industrie kiest, niet veel goeds. Maar het kan beter! Bijvoorbeeld maltodextrine gemaakt van tapioca. Biologisch uiteraard ;-)

    En natuurlijk kun je kiezen voor betere zoeten, zoals ahornsiroop, honing, kokosbloesemsuiker, berkensuiker (xylitol), 

    Bericht

    We beoordelen je bericht voor het wordt geplaatst