Win een weekpakket!Vul de enquete van onze stagiaire inIk doe mee!
0

Ons doel is dat je met je ogen dicht kunt vertrouwen op de beste producten. En dat gaat verder dan alleen een (biologisch) keurmerk. Sterker nog, dat heeft in onze ogen eigenlijk vrij weinig te maken met een keurmerk.

Waar letten we op?

WIE - Welke boer, producent of merk zit er achter het product?
WAT - Welke grondstoffen en hulpmiddelen worden er gebruikt om het product te maken?
WAAR - Waar komt het product vandaan?
HOE - Welke bewerkingen heeft het product ondergaan?
WAAROM - Met welke intenties wordt het product gemaakt? 


Wat zijn onze kwaliteitseisen?

Ingrediënten

Vrij van onnatuurlijke en/of onnodige toevoegingen of bewerkingen. Om een voorbeeld te geven van onnodige toevoegingen: van sommige producten heb je merken die het maken met twee ingrediënten, waar een ander merk het maakt met negen.

GMO/GGO
Wij zullen nooit producten verkopen als er gebruik wordt gemaakt van genetische modificatie/manipulatie.

E-nummers (en andere additieven
Natuurlijke ingrediënten, en geen synthetische e-nummers. Daarnaast moeten alle ingrediënten een duidelijke toegevoegde waarde hebben. Bijvoorbeeld een (synthetische) kleurstof in een multi-vitamine zien wij als een onnodige toevoeging. Wat maakt het immers uit welke kleur zo’n pil heeft?

Suiker
In principe zijn onze producten vrij van (geraffineerde) suikers. Enige uitzondering is wellicht snoepgoed. Maar daar kun je het in verwachten; als je snoept, kies je er bewust voor. Of althans, dan ben je je er bewust van dat er suiker in zou kunnen zitten. Maar producten zoals tomatenketchup, is absoluut zonder (verborgen) suiker!

Herkomst

Indien mogelijk, halen we het liefst alle producten uit de regio. Als dat niet haalbaar is, kijken we verder. We willen immers wel dat het product ook aan de rest van onze kwaliteitseisen voldoet en een compleet assortiment kunnen bieden, het hele jaar door.
Sperziebonen halen we niet uit Ethiopië als ze ook uit Nederland te verkrijgen zijn. Maar bananen groeien hier helaas niet, dus dat komt wel van ver.

Productie en bewerking

Zo puur mogelijk
Hoe onbewerkter hoe meer levenskracht.

Mens, dier en milieu
We vinden het belangrijk dat er tijdens de productie rekening wordt gehouden met de aarde en al haar bewoners.

Producent, merk of leverancier

We kopen onze producten het liefst bij mensen/bedrijven die we persoonlijk kennen en waar de producten met aandacht en liefde gemaakt worden. Om een compleet assortiment te kunnen bieden kopen we de rest in bij andere leveranciers.

MVO
Idealiter is elke onderneming goed voor elk deel van de keten. Zo min mogelijk belasting voor het milieu, geen dierenleed, en goede werk- en leefomstandigheden met goede financiële vergoedingen voor de mens.

Wel of geen keurmerk

Een keurmerk is voor ons niet leidend. Er zijn regels die voor ons niet altijd wat zeggen over het product.

Persoonlijk hebben we liever een product dat met liefde volgens de richtlijnen van Demeter en/of permacultuur zijn geproduceerd, dan producten van een producent die vanuit economische motieven biologisch produceert en bezig is met 'de mazen in de wet' om meer winst te maken.

Als een product aan onze eisen voldoet, we weten waar het vandaan komt, wat er in zit en hoe het gemaakt wordt, is het goed.

Om enkele voorbeelden te geven waarom we niet alleen naar een keurmerk kijken:

Quinoa
In het Andes gebergte wordt quinoa al eeuwen met lama-mest bemest. Om het biologische keurmerk te krijgen, moet er koeienmest gebruikt worden.

Een halfje
Wanneer we een biologisch gecertificeerde komkommer in tweeën snijden, mogen we deze niet meer verkopen als biologisch.

Eigen samenstelling
Op het moment dat we een product uit de oorspronkelijke verpakking halen, bijvoorbeeld om een notenmix te maken, mogen we het niet meer biologisch noemen. En dat terwijl de ingrediënten toch echt niet minder bio zijn dan toen ze nog in de verpakking zaten…

Allergie en dieet

Er zijn steeds meer mensen die hun dieet veranderen. Vanuit een fysieke reactie op een bepaald voedingsmiddel of uit overtuiging. We hebben een groot assortiment aan:

 • glutenvrij
 • lactosevrij
 • suikervrij
 • raw
 • vegan
 • vegetarisch
 • paleo
 • bloedgroep
 • etc…
 • Aug 15, 2020
 • Categorie: Over ons
 • Opmerkingen: 0
Bericht