0
Klassieke luchtige cake. Glutenvrij, lactosevrij, suikervrij (met honing)

Klassieke, luchtige cake. (glutenvrij, lactosevrij, suikervrij)

Recept en foto: Joy de Vries

 Dieet Gebak, Nagerecht, Tussendoortje- Snack
 Keuken Glutenvrij, Lactosevrij, Suikervrij, Vegetarisch
 Keyword Cake
 (Voor)Bereidingstijd 9 minuten
 Kook-/Wachttijd 1 uur
 Totale tijd 1 uur 10 minuten
 Porties 7 stukken

Ingredieënten

  • 175 gr rijstmeel
  • 75 gr havermeel
  • 200 gr kokosolie
  • 50 gr ghee
  • 250 gr honing
  • 5 eieren
  • 8 gr bakpoeder
  • 1 vanillestokje
  • 4 druppels sinaasappelolie

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 150-160 graden Celsius.

  2. Doe de honing, kokosolie en het opengesneden vanillestokje en in een pannetje en laat het op de laagste stand smelten, zonder te koken.

  3. Doe ondertussen de melen en het bakpoeder in een grote kom.

  4. Mix 5 eieren zo luchtig als je kunt.

  5. Haal de vanille uit het stokje en meng deze goed door de honing en gesmolten kokosolie. Zet het vuur uit.

  6. Doe de sinaasappelolie in het mengsel. Laat het mengsel afkoelen voordat het in aanraking met de eieren komt, anders stolt het eiwit.

  7. Terwijl het staat af te koelen, meng de eieren door het meel. En vet de cakevorm in.

  8. Zodra het kokosoliemengsel is afgekoeld, maar dus nog wel vloeibaar is, kun je het door het deeg mixen.

  9. Giet het in het cakeblik en laat 45-60 minuten bakken op 150-160 graden.

Notities

Je kunt natuurlijk eindeloos varieren. De sinaasappelolie kun je vervangen voor o.a. de sap en rasp van een citroen. Je kunt er chocoladestukje of rozijnen doorheen mixen. Je kunt er kaneel en kruidnagel doorheen doen. Nou ja, je kunt het zelf wel bedenken :-)

Zoals je op de foto kunt zien zijn de randjes van de cake iets te donker geworden. Ik had 'm gemaakt op 160 graden, 60 minuten. Vandaar dat ik de tijd en temperatuur al iets heb aangepast in het recept.

Misschien vind je dit ook wel leuk

Stoofpotje van gierst, spinazie, tomaat, rozijn en kikkererwt.
Stoofpotje van gierst, spinazie, tomaat, rozijn en kikkererwt.
Dit snelle en heerlijke recept is ideaal wanneer je weinig tijd hebt en toch lekker wilt eten.  Het gerecht heeft een oo
Lees verder
Andijviestamppot met spekjes
Andijviestamppot met spekjes
Een echte klassieker. Heerlijk voor met dit koude weer.
Lees verder
  • Mar 15, 2020
  • Categorie: Recepten
  • Opmerkingen: 0
Bericht

We beoordelen je bericht voor het wordt geplaatst